Tweede scherm op zoek naar volwassenheid

tweakimg.net

Het ‘tweede scherm’ begint in televisieland al bijna een begrip te worden. Je kunt geen programma meer kijken of je scherm heeft zich vermenigvuldigd. Toch roept dit nieuwe speeltje  vragen op. Zitten de kijkers hierop te wachten? Wat voegt het toe? Een gadget op zoek naar volwassenheid.

Af en toe doet het wat aandoenlijk aan als Andries Knevel ineens midden in een gesprek in z’n oor gefluisterd krijgt wat ‘het tweede scherm’ van de kwestie vindt. “70% van het tweede scherm vindt dat we door moeten naar het volgende onderwerp”, waarop volgt dat het onderwerp toch nog even langer doorgaat dan gepland. Bij Knevel & Van den Brink wordt dus gesuggereerd dat het secundaire scherm ook daadwerkelijk invloed heeft op het gesprek, maar wat voegt het toe? “Frits Wester, 72% van de tweede scherm kijkers gaat naar jouw verkiezingsdebat kijken zondag.” Frits Wester: “nou, bedankt, maar wat zegt dat?” Het typeert dat het scherm nu alleen nog maar voor de show gebruikt wordt. Het voegt niets toe, maar mensen kunnen er wel alvast aan wennen. Daadwerkelijk meepraten bij een praatprogramma wordt sowieso lastig voor de tweedeschermer, aan tafel kom je al bijna niet aan het woord.

Naamsbekendheid
Het is gewoon een leuk speeltje die de televisiemakers met trots willen introduceren. Of het programma zich ervoor leent of niet. Naamsbekendheid, daar draait het om. Bij Zomergasten deed vorig jaar de tweedeschermer al zijn intrede als extra informatie bij de fragmenten. Zomergasten, een idyllisch programma waarin kalmte en rust zorgen voor een aangename hangavond op de bank. Nee, het tweede scherm geeft meer informatie, meer beelden, meer feiten en dat moet je allemaal in je opnemen, want daar word je nog rustiger van. Tot je van de drukte niet meer weet hoe rustig te worden en te genieten van twee mensen in gesprek. Ik laat het bestaan van tweedeschermer nog even aan mij voorbij gaan. Leuke gadget als je niet van tv-kijken houdt. Ik kom het in de puberteit nog wel een keer proberen.

Leave a comment